Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μάθετε το Top 10 των καλύτερων αντιοξειδωτικών τροφών

Όλοι έχουμε ακούσει κατά περιόδους για τις περίφημες αντιοξειδωτικές τροφές της νεότητας και της μακροζωίας. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για αυτές; Ποια τα οφέλη τους και ποιες είναι οι καλύτερες από αυτές; Μάθετε το Top 10 των καλύτερων αντιοξειδωτικών τροφών, διαβάστε για την ευεργετική δράση τους και καταναλώστε τις άφοβα, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση ενός προγράμματος άσκησης στα Holmes για καλύτερη υγεία, εμφάνιση και αποτοξίνωση μετά τις παρασπονδίες του καλοκαιριού!
• Δημητριακά Ολικής Άλεσης:
Η βιταμίνη E που περιέχουν, βοηθά ώστε το δέρμα μας να διατηρείται υγιές και λαμπερό και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με σημαντικό ρόλο ειδικά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλζχάιμερ και προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.
Cooking Tip: Προσθέστε στα δημητριακά σας σταφίδες και αποξηραμένα βερίκοκα για πιο γλυκιά γεύση!
• Καρότα:
Περιέχουν βήτα-καροτίνη, το super αυτό αντιοξειδωτικό που προστατεύει ενάντια σε πολλούς τύπους καρκίνου, τα καρδιακά νοσήματα και σε πολύ μεγάλο βαθμό ενάντια στην αρθρίτιδα. Καταναλώστε τα βρασμένα, γιατί έτσι περιέχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από ότι ωμά.
Cooking Tip: Μαγειρέψτε baby carrots στο ατμό και γαρνίρετέ τα με μοσχοκάρυδο, μέλι και λίγο βούτυρο!
• Μούρα/ βατόμουρα/ φράουλες:
Είναι πλούσια σε ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και θεραπευτικά αντιοξειδωτικά. Ειδικά τα βατόμουρα έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερούν την εμφάνιση γεροντικών νόσων, όπως η άνοια.
Cooking Tip: Προσθέστε ολόκληρα βατόμουρα σε σαλάτες ή γαρνίρετε κομμάτια φράουλας με λίγο μέλι, ξύδι μπαλσάμικο και μαύρο πιπέρι!
• Μπρόκολο:
Κάτι ήξεραν οι μαμάδες μας που μας κυνηγούσαν για να το φάμε όταν ήμασταν παιδιά! Περιέχει το περίφημο αντιοξειδωτικό I3C που προστατεύει ενάντια σε τύπους καρκίνου που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (μαστού, τραχήλου, ωοθηκών) και τις καρδιακές παθήσεις.
Cooking Tip: Μαγειρέψτε το στον ατμό και γαρνίρετέ το με ελαιόλαδο, τεμαχισμένες μαύρες ελιές και κομματάκια κόκκινης πιπεριάς!
• Σκόρδο:
Μπορεί να μην φημίζεται για την ωραία μυρωδιά του, αλλά είναι πασίγνωστο από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αφού μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από τον καρκίνο και βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος και των μυκήτων.
Cooking Tip: Ψήστε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου μέχρι να μαλακώσουν και αλείψτε τις σε ζεστές φέτες μπαγκέτας ή πολτοποιήστε στο μπλέντερ ψημένες πιπεριές με σκόρδο για μια γρήγορη σάλτσα!
• Σόγια:
Η σόγια χάρη στην ισοφλαβόνη genistein, ανάμεσα σε άλλα, μειώνει την κακή χοληστερίνη, προστατεύει από την οστεοπόρωση και κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Cooking Tip: Προσθέστε σάλτσα σόγιας tempeh στα ζυμαρικά σας ή αλείψτε μια φέτα ψωμί ολικής με βούτυρο σόγιας!
• Σπανάκι:
Το σπανάκι δεν μας δίνει μόνο τη δύναμη του Ποπάϊ, αλλά και ένα σωρό θρεπτικές ουσίες, με κυριότερη την λουτεΐνη που δρα προληπτικά κατά οφθαλμολογικών και καρδιακών παθήσεων.
Cooking Tip: Ανακατέψτε φρέσκο κομμένο σπανάκι και τριμμένα καρύδια σε αναποφλοίωτο ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό!
• Σταφύλια (κόκκινα):
Τα αντιοξειδωτικά ρεσβερατόλη και κουερσετίνη που περιέχονται στα κόκκινα σταφύλια, δρουν κατά των ελεύθερων ριζών ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύουν από φλεγμονές, γαστρικό έλκος και εγκεφαλικά.
Cooking Tip: Καταναλώστε παγωμένα κόκκινα σταφύλια ως σνακ ή ζεστάνετε βιολογικό κόκκινο κρασί με ξυλαράκια κανέλας και λίγο γαρύφαλλο!
• Τομάτες:
Περιέχουν το αντιοξειδωτικό λυκοπένη που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, τον καταρράκτη, ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Και αυτές προτιμήστε τις μαγειρεμένες, καθώς έτσι γίνεται μεγαλύτερη απορρόφηση των αντιοξειδωτικών τους ουσιών.
Cooking Tip: Προσθέστε κομματάκια λιαστής τομάτας σε πουρέ πατάτας ή προσθέστε τοματίνια Roma με φρέσκο βασιλικό και ελαιόλαδο σε ζυμαρικά!
• Τσάι:
Από τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά στον κόσμο και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά, κ.α. Αρχικά πιστευόταν ότι το πράσινο τσάι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το μαύρο τσάι, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι και τα δύο είναι εξίσου ευεργετικά.
Cooking Tip: Βράστε σολωμό σε ένα μείγμα από πράσινο τσάι και τζίντζερ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου